Θ. Καρποδίνη στο iatropedia.gr: Κατηγορηματικά όχι! Δεν κλείνουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Καθησυχαστική αναφορικά με το μέλλον των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, εμφανίζεται η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά ούτε και να μετατραπούν σε φαρμακαποθήκες, ξεκαθαρίζει μέσω του iatropedia.gr, η Διοικήτρια του Οργανισμού.

“Κατηγορηματικά όχι. Τα φαρμακεία μας θα εξακολουθήσουν να δέχονται κόσμο εδώ, εάν οι ίδιοι οι ασθενείς επιθυμούν να έρχονται μόνοι τους να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Όμως, ο πρόσφατος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε έναν Χ αριθμό ασθενών, που επιθυμεί να λαμβάνει τα φάρμακα κατ’ οίκον, να τα παραλαμβάνει κατ’ οίκον. Απλώς αντί για 5 χιλιάδες άτομα που εξυπηρετούμε σήμερα, θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό”, ξεκαθαρίζει η Θεανώ Καρποδίνη, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη που παρερμηνεύθηκαν…

Η συζήτηση άνοιξε μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου στη Βουλή που διευρύνει τη διαδικασία παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στο σπίτι των ασθενών.

Αναφερόμενος στο μέτρο αυτό, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε σε συνέντευξή του πως αναμένεται να ωφεληθούν 120.000 ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες νόσους (πολλαπλή σκλήρυνση, καρκίνο κ.α.) και λαμβάνουν ακριβές θεραπείες κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Αυτά τα ακριβά φάρμακα, τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μέσω της νέα διαδικασίας, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2024, οι πολίτες θα γλιτώσουν σημαντική ταλαιπωρία.

«Χρειάζεται ένα logistic, μία προετοιμασία, η οποία θα γίνει και θα προχωρήσει. Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες ταλαιπωρίας. Ενώ πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών», εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Δείτε επίσης – Χημειοθεραπείες στο σπίτι από το 2024 και εφαρμογή στο κινητό για τα φάρμακα τον Νοέμβριο

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ανησυχούν οι ασθενείς

Η συζήτηση αυτή, αντί να καθησυχάσει τους ασθενείς μεγάλωσε την αγωνία τους και πυροδότησε σενάρια ότι έρχονται “λουκέτα” στα Φαρμακεία του Οργανισμού.

Ή ότι στην καλύτερη περίπτωση, αυτά αναμένεται να μετατραπούν σε “αποθήκες φαρμάκων”, που θα κάνουν απλή διακίνηση ΦΥΚ μέσω κούριερ.

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, τη Δευτέρα 09/10/23, μέσω της οποίας οι ασθενείς ζητούν εξηγήσεις:

“Η κατ’ οίκον περίθαλψη έχει νομοθετηθεί και ισχύει από το 2015. Ποιος είναι ο λόγος που το κοινοβούλιο ξαναψηφίζει πάλι τα ίδια;”, σημειώνουν τα μέλη του ΠΣΝ και προσθέτουν:

“Επί χρόνια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζητούσε την κατάργηση των φαρμακείων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας έδιναν μάχη για τη διατήρηση τους. Το ζήτημα έληξε το 2020 (σ.σ. με απόφαση του ΣτΕ) υπέρ των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για ποιο λόγο το ζήτημα επανέρχεται και ο Υπουργός αιφνιδίως αγνοεί έναν θεσμό που για χρόνια λειτούργησε προς όφελος των ασθενών;”, τονίζουν οι νεφροπαθείς.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Θα κλείσουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ;»

Η Θεανώ Καρποδίνη ρητά διαβεβαιώνει τους ασθενείς ότι τα Φαρμακεία δεν κλείνουν.

“Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών. Έχει επανειλημμένα ενημερωθεί από εμένα προσωπικά για το ό,τι δεν κλείνουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”, ξεκαθαρίζει και προσθέτει πως το σύστημα θα οργανωθεί ακόμη καλύτερα, ώστε να εξυπηρετεί και εντός και εκτός των Φαρμακείων τους δικαιούχους των ακριβών φαρμάκων.

“Η διανομή φαρμάκων στο σπίτι απαιτεί καλύτερη οργάνωση, αλλά δεν αποτρέπει την παραλαβή των ΦΥΚ από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αυτό απαιτεί να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά και πιο επαγγελματικά το κομμάτι των logistics και της διακίνησης, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μεταφράζεται ότι θα κάνουμε τα φαρμακεία μας αποθήκες”.

Λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Η ψήφιση της διάταξης για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στο σπίτι των ασθενών με καρκίνο και χρόνιες νόσους, την περασμένη Τετάρτη 4.10.23 στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν συμβάλλει μόνο στο να μπει ένα τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους.

Αλλά “ξεκλειδώνει” και το πρόγραμμα χορήγησης χημειοθεραπειών στο σπίτι των καρκινοπαθών, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία με τη συμμετοχή 100 ασθενών από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”.

Εκτός από τους καρκινοπαθείς, ωφελούμενοι του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς με COVID-19, αλλά και άτομα με σοβαρές χρόνιες ασθένειες και αναπηρία.

“Στέλνουμε όλα τα αντιιικά κατ’ οίκον με κούριερ. Στη σύμβαση που έχουμε με εταιρείες ταχυμεταφορών έχουμε 5 χιλιάδες αποστολές κατ’ οίκον. Για ποιους; Για τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κάποιον άνθρωπο να στείλουν, για τους ανθρώπους που έχουν πιστοποίηση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και δεν έχουν ποιον να στείλουν και δεν έχουν τρόπο να έρθουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι από αυτούς που έχουν παράλληλα και πρωτόκολλο με τη Βοήθεια στο Σπίτι των Δήμων, τους στέλνουμε τα φάρμακά τους με τα αυτοκίνητα των Δήμων μαζί με τα ψώνια των σούπερ – μάρκετ και τα φάρμακά τους που τους παίρνουν από το φαρμακείο της γειτονιάς”, εξηγεί η Διοικήτρια του Οργανισμού.

Η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, είτε με εταιρεία ταχυμεταφοράς (κούριερ) είτε μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής, αναμένεται να επεκταθεί και σε όσους ασθενείς υποφέρουν από άλλες χρόνιες νόσους, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

“Τι κάνουμε τώρα; Τώρα θα προκηρύξουμε έναν διαγωνισμό, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα δυνητικά σε όποιον το επιθυμεί να παίρνει τα φάρμακα του σπίτι. Γιατί δεν το επιθυμούν όλοι, να ξέρετε. Κάποιοι δεν θέλουν και για λόγους διακριτικότητας επιθυμούν να τα παραλαμβάνουν οι ίδιοι από τα Φαρμακεία μας”, καταλήγει η Θεανώ Καρποδίνη.